Μετατροπή Διώροφης Αποθήκης σε Studio

Περιοχή: Βοτανικός, Αθήνα

Μελετητές: Σοφία Καλλέα, Αλκμήνη Τζίμα

Ημερομηνία Μελέτης: 2014

Ημερομηνία Κατασκευής: 2015

Επιφάνεια: 42 τμ

Η μετατροπή του διπλού υπόγειου χώρου πολυκατοικίας, μιας αδιαμόρφωτης αποθήκης (με διπλή ανεξάρτητη είσοδο), σε χώρο διαβίωσης, αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα μικρής κλίμακας, εξαιτίας των εγγενών χαρακτηριστικών του χώρου. Μικρή επιφάνεια κάτοψης, διάσπαση του χώρου σε 3 επίπεδα, έλλειψη φυσικού φωτισμού, εργολαβικές κακοτεχνίες και έλλειψη υποδομών κατοίκησης, ήταν κάποια από τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Ζητούμενο ήταν η διαμόρφωση ενός dressing room που να καλύπτει τις υπέρογκες ανάγκες αποθηκευτικού χώρου καλλιτεχνικών ενδυμασιών και ενός γραφειακού χώρου. Το dressig room τοποθετείται στο 2ο υπόγειο, με άμεση πρόσβαση από τον εσωτερικό κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας και το γραφείο στο 1ο υπόγειο, ως χρήση που προδιαθέτει το χρήστη για απομόνωση και ησυχία. Η βασική ανεξάρτητη είσοδος του ισογείου, λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά ως ένα καλωσόρισμα.

Χρήσιμα εργαλεία στη μεταμόρφωση του χώρου από σκοτεινό και κρύο υπόγειο, σε χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και περιστασιακής διαβίωσης, ήταν τα ζεστά υλικά, η σωστή χρήση τεχνητού φωτισμού και η ανάδειξη των προσωπικών αντικειμένων της πελάτισσας.