Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μόρφου

Περιοχή:Λευκωσία, Κύπρος

Ομάδα Μελέτης: Σοφία Καλλέα, Αλκμήνη Τζίμα

Ημερομηνία Μελέτης: 2012

Συνεργάτης: Νίκος Μοσκοφίδης, Αρχιτέκτονας

Επιφάνεια: 1.170τμ

Βασικό ζητούμενο του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου-συμβόλου. Το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μόρφου εκτός από τη στέγαση των λειτουργικών αναγκών, θα στεγάσει τις μνήμες της πόλης και τις ελπίδες των δημοτών για επαναπατρισμό.

Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού  ήταν η δημιουργία μιας πράσινης κορυφογραμμής  . Μιας ενιαίας φυτεμένης λωρίδας,  που καθώς διατρέχει το οικόπεδο στη μεγάλη του διάσταση,  εκμεταλλευόμενη τις κλίσεις του εδάφους, δημιουργεί χώρους άλλοτε υπαίθριους όπως η πάνω και κάτω  δημόσια πλατεία και άλλοτε  «κλειστούς»  όπως ο χώρος εκθέσεων και η αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο.

Η απαίτηση του κτιριολογικού προγράμματος για διαχωρισμό των χρήσεων πολιτιστικού χαρακτήρα (εκθέσεις-αίθουσα εκδηλώσεων) και των γραφείων του Δήμου, οι κλιματολογικές συνθήκες της Λευκωσίας καθώς και η διάθεση δημιουργίας-συμβόλου, ενός τοπόσημου για τους δημότες, οδήγησαν στην αντιμετώπιση του όγκου των γραφείων ως ένα ξεχωριστό κέλυφος που αποκολλάται από το υπόλοιπο σώμα και μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα.

Έτσι πια αντιληπτικά το σύνολο του κτιρίου διαβάζεται ως μια ενιαία πλατφόρμα προσπελάσιμου πράσινου δημόσιου χώρου πάνω από τον οποίο «αιωρείται» ένας ξεχωριστός ελαφρύς μεταλλικός-ξύλινος όγκος που δημιουργεί μια στεγασμένη πλατεία.

Ακόμα μία ουσιαστική επιλογή διαμόρφωσης της τελικής δομής είναι η διάνοιξη του αίθριου σε όλο το ύψος του κτιρίου. Το αίθριο αποτελεί βασικό πυρήνα οργάνωσης των χώρων και έχει πολλαπλό χαρακτήρα. Εντάσσει το φυσικό περιβάλλον στο εσωτερικό του κτιρίου δημιουργώντας στο ισόγειο έναν περίκλειστο υπαίθριο χώρο γύρω από τον οποίο εκτυλίσσονται οι χώροι εκθέσεων, αναμονής και καθιστικών. Επιπρόσθετα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των εκθέσεων σε υπαίθριο χώρο εντός του κελύφους.