Camping Βαράδες

Περιοχή: Θέρμα, Σαμοθράκη

Ομάδα Μελέτης: P.O.N.I ARCHITECTS

Ημερομηνία μελέτης: 2017

Επιφάνεια: 19.856 τμ

Στόχος της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής του camping με κατασκευές που εναρμονίζονται με το περιβάλλον και προσφέρουν στον επισκέπτη τις κατάλληλες συνθήκες και παροχές για την παραμονή του.
Η διαμονή στο camping είναι εξορισμού υπαίθρια και ημιυπαίθρια. Σ’αυτή την παραδοχή στηρίχτηκε η ιδέα της αναδιαμόρφωσης των υπάρχοντων κτιρίων που μέχρι σήμερα στέγαζαν τις  βοηθητικές χρήσεις του χώρου. Οι εκτεταμένες ζημιές των κτιρίων καθιστούν την ολοκληρωτική τους επιδιώρθωση στην αρχική μορφή ασύμφορη και πολυέξοδη. Προτείνεται, λοιπόν, η διατήρηση του υπάρχοντος χτιστού κελύφους και η προσθήκη ενός ελαφρού στεγάστρου.  Το κτίριο χωρίζεται σε δύο πτέρυγες και η κυκλοφορία γίνεται σε δύο εκατέρωθεν διαδρόμους. Προστίθονται οι χρήσεις μιας κοινόχρηστης κουζίνας και πλυσταριού. ΟΙ βασικές αρχές επανασχεδιασμού των κτιρίων αυτών βασίζονται στην ανακύκλωση των υλικών, την οικονομία της κατασκευής, την εύκολη συναρμολόγηση του σκελετού από ντόπιους τεχνήτες και τον ημιυπαίθριο χαρακτήρα του στεγασμένου χώρου που ταιριάζει σε ένα camping.
Η έλλειψη μαλακού εδάφους στη φυσική παραλία του camping, καθώς και η στενότητά της, οδήγησαν στην ιδέα της κατασκευής μιας εκτεταμένης πέργκολας κατά μήκος της βορινής περίφραξης του χώρου.
Βασικός σκοπός της ελαφριάς αυτής κατασκευής είναι η δημιουργία πολλαπλών καθιστικών, που να ικανοποιούν τις διαφορετικές ανάγκες των επισκεπτών του χώρου.